نقاشی که روی شیشه ۹۰۰ سال دوام میآورد، حکایت هنری دوهزارساله است که حالا شابلونهای چینی میخواهند با مونتاژکاری ردپایش را محو کنند، این روزها حال میناکاری خوب نیست . نقاشی مینایی یا نقاشی روی شیشه از هنرهای اصیل استان اصفهان است که بهنوعی میتوان آن را یکی از هویتها و شناسههای هنری استان اصفهان قلمداد کرد.
صبر، آرامش و دقت نظر از عناصر اصلی و لازمه خلق آثار هنری زیبا و ماندگار در نقاشی مینایی محسوب میشود، قلم مویی که در دستان هنرمند این رشته باظرافت، تصاویر و نقش و نگار موردنظر استاد نقاشی مینایی را بر روی آن طراحی میکند به اثر خلقشده در هنر شیشهگری روح میبخشد.
برخلاف تصور عوام، هنر نقاشی روی شیشه، رشته و تخصصی خاص و مجزا از هنر شیشهگری است که ادوات، تجهیزات و حتی کوره مورداستفاده در آن با رشته شیشهگری تمایز و تفاوت دارد.
این هنر نیز بهمانند هنر شیشهگری در طول قرنهای گذشته، رشتهای صاحب سبک به شمار میرفته که از سابقه خلق آثاری برجسته و ماندگار در استان تهران برخوردار است.
چه بسیار محصولاتی که با دستان توانمند هنرمندان این خطه در جایجای این کره خاکی و در ویترین هنری اقصی نقاط کشورهای دنیا، روح، ذوق و عشق هنرمند تهرانی را بارنگها و نقشهای متنوع به رخ جهانیان کشیده است.
این هنر ظریف با چنان دشواریهای خاصی روبرو بوده که تحقق آن تنها باذوق، صبر و حوصله کمنظیر هنرمندان این عرصه قابل حصول است.شکنندگی شیشه از یکسو و اختلافات دمایی که در داخل کوره و بیرون کوره وجود دارد از سوی دیگر، ظرافتهای این فن از صنایعدستی را بیش از هنرهای دیگر تعمیق کرده است.
ترکیب رنگی، مقدار و میزان حجم رنگ مورداستفاده برای ساختن رنگهای متنوع و موردنظر و حساسیتهایی که در جذب و ترکیب رنگها وجود دارد، از نمونه مواردی است که شاید موفقیت در آن را با سالها تجربه فعالیت، ممارست و تلاش بتوان تضمین کرد.
حفظ هنر و صنایعدستی در حوزههایی همچون نقاشی روی شیشه مستلزم حمایتهای همهجانبه، فراگیر و جدی در ابعاد گوناگون اقتصادی، اعتباراتی، تقویت تعاملات با کشورهای صاحبنام در این رشته و برنامهریزیهای مدون، اصولی، کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت است.
ارائه تسهیلات به دور از پیچیدگیها و کاغذبازیهای اداری، ارتقای تعاملات با شرکتها و مراکز صاحبنام در کشورهای صاحب سبک و فعال در این رشته هنری، برگزاری نمایشگاههای تخصصی هدفمند برای رونق اقتصادی این رشته، بسترسازی برای ارائه و دستیابی به علم روز دنیا، فعال کردن واحدهای تبلیغاتی و اطلاعرسانی برای معرفی هر چه بیشتر این هنر، بهرهگیری از تجربیات ارزشمند اساتید این رشته، تقویت نظارت هنرمندان بنام و فعال این رشته به کارگاههای میناکاری روی شیشه وتجهیز مراکز دانشگاهی به ادوات و رنگهای باکیفیت و کورههای نوین، بخشی از نمونه اقداماتی است که میتواند این هنر را از ورطه انزوا، انفعال و خاموشی خارج سازد.
تعداد نظرات ۰